Heb je genoten van onze eerste workshop en smaakt het naar meer? Wil je je vaardigheden verder uitbreiden en nóg meer heerlijke zuivelproducten zelf leren maken? Dan is deze vervolgworkshop van Moeke Marleen precies wat je zoekt!
Dit keer gaan we aan de slag met ghee, yoghurt, verschillende smaken smeerkaas en een kruidig geitenkaasje – stuk voor stuk producten die je gemakkelijk thuis kunt maken, met pure en gezonde ingrediënten.
Wat gaan we doen?
In deze interactieve workshop verdiepen we ons verder in de wereld van zuivel. Met verse melk en eenvoudige technieken toveren we heerlijke producten tevoorschijn die niet alleen lekker, maar ook ontzettend veelzijdig zijn.
GHEE: de goudgele boterolie
Ghee wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken en staat bekend om zijn nootachtige smaak en lange houdbaarheid. Deze zuivere vetstof is perfect om in te bakken of kan je gebruiken als smaakmaker in gerechten.
YOGHURT MAKEN: fermenteren als een pro
Zelfgemaakte yoghurt is zooo eenvoudig te maken... Eigenlijk té gek voor woorden dat we dat nog gewoon aankopen in de winkel! We laten je zien hoe je melk omtovert tot yoghurt en wat je kan doen om je yoghurt dikker te maken.
SMEERKAAS met een twist:
Smeerkaas is heerlijk op brood, toast of als dip. In deze workshop leer je hoe je zelf smeerkaas maakt en hoe je verschillende smaken kunt bekomen. Denk maar aan een decadente truffel-smeerkaas, je eigen "Boursin" of een pittige variant met chili. Eenmaal je weet hoe je er aan moet beginnen, kan je eindeloos combineren!
KRUIDENKAAS: puur en vol van smaak
Verse kaas is heerlijk, maar met kruiden en specerijen wordt het pas echt een delicatesse! Ik maak samen met jullie een kruidenkaasje van geitenmelk en werk het af met kruiden/bloemen naar smaak. Hier kan je ook perfect vijgen, maar ook gedroogde tomaatjes in verwerken!
Waarom mag je dit niet missen?
Deze workshop biedt je niet alleen nieuwe kennis en vaardigheden, maar ook een diepere waardering voor pure, ambachtelijke zuivel. Het zelf maken van ghee, yoghurt en kazen betekent dat je weet wat erin zit – geen onnodige toevoegingen of conserveermiddelen, maar puur en vers.
Daarnaast krijg je na afloop opnieuw een cursusbundel mee naar huis, met alle stappen, recepten én extra recepten helder uitgelegd. Zo kun je blijven experimenteren en genieten van je zelfgemaakte zuivelproducten, precies zoals jij ze het lekkerst vindt.
Een inspirerende en gezellige ervaring
Net als in de vorige workshop werk je samen met andere enthousiaste deelnemers, deel je ervaringen en ontdek je nieuwe smaken. Of je nu deelneemt om je keukenvaardigheden naar een hoger niveau te tillen, om gezonder te eten of gewoon voor een leuke dag – deze workshop biedt het allemaal!
Op 22 en 23 november 2025 kan je bij Ineke Thomas terecht voor de Vervolgworkshop ZUIVEL 3 waarin je Gouda, feta en labneh leert maken. De workshop ZUIVEL 1 is een voorwaarde om deze zuivelworkshop te volgen, omdat hierin de basisprincipes aan bod komen.
Inschrijven voor Workshop ZUIVEL 3 kan via thomasineke@gmail.com of via 0479/43.61.83 (Edewallestraat 26, Handzame)